Călătoria
Muzică și poezie
după un text de Andreea Crepcia
ZUM propune un „world music” contemporan, o muzică în care improvizația trece de la jazzy la etno realizând o îmbinare stilistică între culturi aparținând unor spații și timpuri diferite, am putea-o numi spiripop.
CĂLĂTORIA face legatura între est și vest, între exotismul melodiilor orientale și bogăția armonică a formelor europene. Instrumente acustice și electronice se îmbină armonios într-un sunet bogat ce surprinde prin originalitatea frazelor și a ritmurilor. Este prezentat ca un spectacol muzical, dar, în fapt, este mai mult decât atât. El intră în sufletul privitorului și îl poartă într-o călătorie departe de prezentul cotidian. Este poate acea lume secretă în care ne găsim refugiul dorințelor și speranțelor noastre, acea gură de aer atunci cand vrem să ne eliberăm de constrângerile și limitările existenței. Unii ar putea-o numi Shangri-la, alții lumea copilăriei, alții visare. În fapt, spectatorul trăiește bucuria poveștii de pe scenă, purtat de lirismul melodiilor și de tumultul percuțiilor.
„Spectacolul „CALATORIA” este ceva unic în România. Dincolo de calitatea excelentă a muzicienilor care alcătuiesc această formulă, proiectul muzical, în sine, e o explorare fascinantă a unor spații de inspirație puțin sau deloc frecventate la noi.
Muzicienii utilizează elemente din ceea ce numim „music of the world”, dar sunt foarte departe de a încăpea în această definiție. Creația lor e o muzică plină de puterea de a genera imagini, o sonoritate foarte bogată, susținută de aranjamente și orchestrații elaborate. Dar e, în același timp, și o topire delicată a mai multor influențe într-un sunet foarte personal și recognoscibil. Cine îi ascultă întâlnește rezultatul fericit al unui fapt autentic. Oameni care iubesc muzica și care sărbătoresc această bucurie, pur și simplu, cântând.
Muzicienii care alcătuiesc acest proiect au reușit performanța, cu totul deosebită la noi, să creeze un sunet profund natural, firesc, curgător, o muzică impecabil executată, pe care o ascultă cu plăcere oricine, indiferent de genurile muzicale pe care le agreează. E muzica aceea care te seduce, te fascinează, te face să te desprinzi de ceea ce asculți în mod obișnuit, și te conduce spre redescoperirea unui anumit fel de întâlnire cu muzica. Întâlnirea aceea în care sonoritățile transcend genurile și curentele la modă, oricare vor fi fiind ele, transformându-se în fascinație pură. Pentru că rezultatul acestui proiect muzical este o incursiune cu adevărat surprinzătoare spre adâncurile melodicității și ale armoniei. Iar această călătorie se desfășoară într-o cheie cât se poate de contemporană, de așezată în datele tehnice ale vremii în care e creată, dar și într-un spirit universal, inteligibil și producător de emoție oriunde s-ar face auzit.
Am avut bucuria de a asculta în mai multe rânduri acest proiect muzical. Indiferent de publicul spre care s-a adresat, efectele au fost aceleași. O extrem de plăcută surpriză, o aderență imediată și o fascinație nedisimulată.” Cătălin Ștefănescu
Intrarea la spectacol este liberă, pe bază de rezervare!