Preț Bilet simplu: 50 lei
Ora: 8:30 pm
FREE INSIDE – AFRICAN-AMERICAN STORIES
GRAIU – Alina Ciolcă (voce)
Mac Marian Aciobăniței (chitară)
Adrian Chepa (percuție, bass)
Despre libertatea în ne-libertate și despre salvare din existență. Folclorul afro-american de dinaintea blues-ului și jazz-ului, născut din experiența sclaviei și, ulterior, a captivității segregaționiste, articulează, uneori explicit, alteori subliminal, printr-o varietate de genuri muzicale tradiționale afro-americane ca field-hollers, slave shouts, spirituals, prison blues, work songs, ballads, gospel, o trăire culturală sau aspirațională a libertății.
Free Inside (sintagmă inspirată dintr-o replică din re-ecranizarea-documentar din 2016 a celebrului serial „Roots”) este un concert conceptual semnat de trupa GRAIU ce aduce în atenție aceste muzici și poveștile din spatele lor de altfel esențiale pentru cam tot ce a însemnat evoluția muzicii moderne, într-o interpretare plină de patos și suflet. Mai mult, ele numără piese iconice pentru cultura blues/jazz/rock, unele transformate/reintegrate în contexte mai recente, fără ca publicul larg să știe de unde își au de fapt rădăcinile și ce poveste spuneau ele de fapt, precum Rosie/Be my husband în versurile Ninei Simone, Wade in the Water, Trouble so Hard, Black Betty, John the Revelator, Soul of a man, „Jesus make up my dyin’ bed”. Vineri, 15 iulie, la Teatrul Godot.
Proiectul GRAIU reunește muzical folclor vlah în cele patru dialecte istorice românești (daco-româna nord-dunăreană și cele 3 dialecte balcanice aromâna, megleno- și istroromâna) într-o fuziune sonoră, stilistică și conceptuală cu muzica tradițională afro-americană de la rădăcinile muzicilor blues și jazz, aducând în contemporan o muzică ce nu a fost creată cu scopuri de divertisment. Neîntâmplător, puntea culturală pe care o propunem a început să o construiască însuși marele etnomuzicolog Alan Lomax, care a revelat lumii un imens patrimoniu de folclor afro-american și universal și care nu a fost străin nici de cel românesc, ba chiar a editat un album de folclor românesc arhaic în 1960 și a cules cântece din satul transilvănean Drăguș, jud. Brașov în 1968. Începând din ianuarie 2022,  GRAIU face parte din programul internațional MOST-Balkan Music Export, alături de alți 11 artiști din regiune. De la lansarea albumului de debut “Îngân lumea – despre blues și cântări tărăgănate” în Aprilie 2019 (sub titulatura Alina Ciolcă & Band), proiectul s-a bucurat de apariții la festivaluri și evenimente culturale precum Festivalul Internațional de Folclor București, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Tam-Tam Festival,  7 IN 7 Art Festival, Bluzău – Blues, Jazz and anything else Festival,  Enescu, Orfeul Moldav – Filarmonica Mihail Jora Bacău, Ziua Iei la Muzeul ASTRA Sibiu, Roland Jazz Festival, Buzău International Arts Festival, Rocktoberfest, Straiță Plină, Ziua Minorităților Naționale la Filarmonica de Stat Sibiu, colaborări cu parteneri culturali precum Institutele Culturale Române din București, Berlin și New York, Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” Deva, Aluniș Art Center, Centrul Cultural ”Theodor Burada” Constanța, la care se adaugă evenimente independente, printre care un concert conceptual de mare succes la Teatrul Național București.

 

PARTENERI
Your message has been sent. Thank you!
Error.

ABONARE NEWSLETTER

În fiecare săptămână primeşti pe email informații despre evenimentele Godot.